etc/temp/ Fejlesztőház - bevezeto

Mire való az üzenőfal (vendégkönyv)?

Bárki írhat véleményt a FejlesztőHázról, az órákról, a szakemberekről. Üzenőfalként is használhatjuk, ahol feltehetitek kérdéseiteket egymásnak, a többi szülőnek és a FejlesztőHáz szakembereinek. Várunk ötleteket is, hogy a családok miként éreznék még jobban magukat nálunk, mit csinálhatnánk másképp!

Remélem, hogy nagyon sokan írnak majd az üzenőfalra és ezzel is személyesebbé válik honlapunk!

Üzenet: *
Üzenet küldése
Krisztina
2013.02.23 20:19:10
Kedves Tímea!
Kislányom 27 hónapos elmúlt, ő miatta írok. Még nem beszél, emiatt folyamatos nyomás van rajtunk a család részéről. Mozgásfejlődése tankönyvi volt, annyi kis eltéréssel, hogy egyik kézfejére néha kifordítva ráterhelt kúszás-mászásnál, ami miatt gyógytornászhoz mentünk, de nem állapított meg semmi teendőt. Nehezen volt etethető sokáig, csak szopizni akart, darabosat nem rágott, köpködött, öklendezett. Születése körül semmi probléma nem volt, villámgyorsan kibújt, 9/10 Apgar értékkel.
Sajnos a szobatisztaságra szoktatás sem áll sehogy, még pelenkázni sem mindig engedi magát, ragaszkodik a kakához. 22 hónapos volt amikor kistestvére született, megviselte, nagyon féltékeny. Dackorszakos, üvölt, verekszik. Most heti 1 alkalommal jár Mikkamakka játszóházba, az ottani gyógypedagógus kizárta azt amitől féltem, a hiperaktivitást, de megjegyezte hogy úgy veszi észre, hogy annak ellenére, hogy általában véve mozgékony és fejlett a nagymozgása, mégis sokszor elesik. Szemészetileg negatív. Nagyon nyitott, barátkozós, szeretetteljes, de néha furcsán ijedős: 9 hónapos koráig csak 4 kezesen lehetett fürdetni, a kerti kis pancsolótól is hetekig félt, nehezen barátkozott meg a szőrmés szőnyeggel és a téli overáltól is megijedt.
Az Önök honlapját én átolvastam, és azt hiszem az Ayres-terápia lehetne a legjobb a kislányomnak.
Az a kérdésem, ha Ön is így ítéli meg személyes konzultáció alkalmával, hogy ilyen terápiára van szükség, utána mennyi ideig (alkalom vagy hónap) tart egy ilyen sorozat?
Ha azt szeretném, hogy novemberben, azaz 3 évesen óvodába menjen, mennyiszer kell menni? Általában kérdezem, hisz megértem hogy gyermekenként különbözik.
Köszönöm előre is!
üdvözlettel
Krisztina
2013.02.28 17:31:07

Kedves Krisztina! A leírtak alapján én is szenzoros integrációs problémára gondolok. A megoldás lehet az Ayres terápia vagy a TSMT , de az első vizsgálat után tudjuk ezt pontosan megmondani. Az óvodáig még van néhány hónapunk. Ez talán elég lesz, hogy a pelenka problémát megoldjuk. A terápia általában egy évig tart. De ez nagyon egyén és probléma függő. Az idegrendszer érettségén sok múlik. Írjon egy emailt, hogyha be szeretne jelentkezni egy vizsgálatra! fejlesztohaz@fejlesztohaz.hu Bősenbacher Tímea
Tarnói Éva
2013.01.29 12:53:31
Kedves Timi,ezen a héten csütörtökön 10kor lesz már Anikó tipegő csoport?köszi Éva
2013.02.03 14:46:44

Kedves Éva! Azt hiszem lemaradtam a válasszal:) Anikó már egy hete egészséges! Timi
Frühwirth Erna
2013.01.12 22:57:21
Tisztelt Cím!
2,5 éves fiam jelenleg kapaszkodva jár,értelmében is jelentősen elmaradott.Kapcsolatot nehéz felvenni vele,nevére ritkán figyel.Ritkán utánoz mozdulatot,hangadást.Utasítást is többnyire irányítva hajt végre.
Étvágya csekély, szorulásos,görcsös volt.11 kg és 92 cm. Gasztroenterológushoz járunk emiatt Szegedre.4 készítményt írt fel ami az étvágyfokozást kivéve eredményesnek bizonyul:Espumisan csepp,Probinul,Macro col,Vitacolan.
6 és 10 hónap között Dévény tornára jártunk Locskai Mariannhoz,de sajnos minimális javulást ért el.Ekkor még csak forogtunk.
Háziorvosunk a Szent Margit Kórházba irányított 10 hónaposan,ahol tavaly szeptemberben fejeztük be a fejlesztést.A továbbiakban korai fejlesztést,speciális úszást javasolt Felkay doktornő.Ezekre járunk.Jelenleg itt tartunk.
Közben voltak anyagcsere s genetikai vizsgálataink Szegeden és Pécsett. Az eredmények negatívak lettek.Még 2 genetikai vizsgálat folyamatban van.
1,5 évesen kúszott párhuzamos végtaggal-mint a fóka, majd 2 évesen szabályosan kezdett mászni, a mai napig is leginkább így közlekedik.2.5 évesen kezdett állni s kapaszkodva lépegetni.
Jelentős elmaradásunkra való tekintettel mit lehetne tenni?
Segítséget előre is köszönöm.
Tisztelettel: F. Erna
2013.02.03 14:45:58

Kedves Erna! Egy tanácsadás keretén belül, a gyermek vizsgálata után tudunk a további terápiás folyamatról tanácsot adni. Timi
László Bernadett
2012.12.28 13:44:45
Kedves Tímea!
Korábban már írtam, a kislányom imbolygó járása és a ferde fejtartása miatt. Azóta jártunk kórházban neurológián ahol teljes kivizsgálás történt. Szemészeti, hallás, fülészet, EEG, vérvétel különböző anyagcsere betegségekre, és MR vizsgálat is szerencsére minden negatív lett. A zárójelentésre dg: izomhypotoniát írtak és gyógytornát javasoltak. El is kezdtük a gyógytornát (Dévény módszerrel)A kérdésem az lenne, hogy előfordulhat,hogy a hypotonia most okoz csak tüneteket (16 hónapos), mert korábban semmi problémát nem láttunk a fejlődésében? Illetve létezik olyan hypotonia aminek nem ismerik az okát, hiszen a vizsgálat negatívak lettek? Válaszodat előre is köszönjük Betti
2013.01.10 21:35:41

Kedves Betti! A legutolsó kérdésre válaszolnék először: Igen, a hypotónia legtöbbször nem vezethető vissza okokra, képalkotó eljárásokkal nem látszik. Tulajdonképpen alkati is lehet, illetve örökölt. Ez nem egy betegség amiből meggyógyul valaki, ez egy állapot, egy laza izomtónus, amivel megtanul a gyermek mindent, lehet hogy lassabban. Mindenképpen fontos a gyógytorna, de ebben a korban már nem elegendő a Dévény terápia, hiszen a gyermek vesztibuláris rendszere is éretlen!Nagyon fontos lenne valamilyen szenzoros integrációs terápia. Ennek is sok fajtája van. Nálunk a házban van otthoni tréning és csoportos foglalkozás is. Minden jót kívánok. Bősenbacher Tímea
Bagdán Tímea
2012.12.12 10:00:19
Kedves Tímea!
Kislányom 8,5 hónapos, és még nem mászik, kúszni is csak körbe-körbe vagy hátra tud. A hasonló korú babák az ismerettségi körünkben már elég régóta másznak, sőt már fel is tudnak állni. Nóri csak ülni szeret, igaz azt 6 hónapos kora óta tudja. Teljesen egyedül ül, kéztámasz nélkül már 6 hónapos kora óta. Fel is tud már ülni egyedül, úgy hogy oldalra fordul, és feltolja magát a kezével. De ezt sem csinálja csak úgy magától, hanem ha én tudtára adom hogy azt szeretném hogy felüljön, akkor megcsinálja, egyébként nem strapálja magát. Lehet csak lusta? A mászás abban a fázisban van, hogy teljesen kitolja magát a kezével, de a lábát nem húzza be a hasa alá. Néha ugyan megpróbálja,van hogy majdnem sikerül, de akkor mindig hátra löki magát, és tovább nem is érdekli a dolog. Játékokat is hiába teszek elé, ha nem éri el, nem érdekli. Szeretném a tanácsodat kérni, hogy mi a teendő ilyen esetben, hagyjam a maga tempójában fejlödni, vagy esetleg már el van késve?
Tizstelettel: Timi
2013.01.10 21:30:03

Kedves Timi! Remélem levele óta sokat fejlődött a kicsi. Tulajdonképpen a kúszásnak kellene ebben az életkorban beindulnia, de mivel gyermeke önállóan felül, ül, ezért valószínűleg ez most kielégíti, ezért a helyzetváltozatató mozgás még várat magára. Amennyiben kizárták már az izomtónuseloszlási zavart, nem kell még külön foglalkozni a gyermekkel. Ilyen esetben egy szenzomotoros fejlesztő csoportot szoktunk javasolni. Itt sokat tanulhat anya és gyermeke arró, hogy mivel segítheti a fejlődést. Bősenbacher Timi
László Bernadett
2012.11.21 13:11:13
Kedves Tímea!
Kislányom 16 hónapos. 13 hónapos korában kezdett el járni. A kezdeti bizonytalan járása szépen fejlődött, viszont a testtartása nagyon aggaszt minket. A fejét kissé oldalra és lefelé tartja és a vállát is lógatja abba az irányba amerre a fejét lógatja. Ha helyben áll akkor is imbolyog. Ha rászólunk, hogy tartsa egyenesen a fejét akkor odafigyel és szotfogad. A védőnő és a gyerekorvos szerint ez nem gond majd kinővi. Viszont mi nagyon aggodunk, hogy valami probléma van. A szellemi fejlődésében nincs gond napról napra okosabb ügyesebb. Kell aggodnunk ezért a ferde tartásárt. Várjuk tanácsod. Üdv. Betti
2012.11.22 22:45:05

Kedves Betti! Nem hiszem, hogy egy gyermek magától, spontán helyzetben ferdén tartaná a fejét. Praxisom során előfordult már, hogy egy gyermek szemészeti probléma miatt tartotta hasonlóan a fejét. Másik esetben pedig hallásprobléma állt a háttérben. Leggyakrabban azonban izomzati problémát látunk, mely manuálterápiával általában orvosolható. Bősenbacher Tímea
Judit
2012.11.13 22:19:59
Kedves Tímea!
Kislányom ma 10 hónapos, nagyon szép, nagy baba, 74 cm és 10 kg. Nyugodt, jó baba, ilyen volt a testvére is. 7 hónapos korában már akár 1 órán át is szépen üldögélt egyedül, ha testvére mellette volt, közben játékaival játszott. Kb. 6 hónapos kora óta ül a babakocsiban és az etetőszékében is. Az átfordulás jól és gyorsan megy. Pici kora óta pihenőszékben jött velük a lakásban, udvaron babakocsiban nézelődött sokáig, így a földön keveset volt. Hiányoltam az önálló mozgást, és ezért kezdtem el utánaolvasni, ekkor tudtam meg, hogy egyáltalán nem szabad engedni ülni, csak fekve legyen a baba. 1-2 hónapja sokat van a játszószőnyegén, így 1-1,5 hónapja gurulva közlekedik, a kezdeti helybenmaradás után mostmár jól elvan. Tudom, hogy fontos a kúszás-mászás, így voltam vele egy dévényes gyógytornásznál, aki a mászópóz eröltetését mutatta otthoni tornának, és ennyi, hozzá nem kell járnunk. Elvittem egy másik gyógytornászhoz, ő azonban a karizmok gyengesége miatt heti egy tornát végez vele, és kaptunk itthoni házifeladatokat is. Egy alkalom után próbálgatni kezdte Léna a kúszást, de ennyi. Nem igyekszik jobban, naponta 1-2-szer kúszik a kezeivel előre 10 centit, inkább más célt keres, amit gurulva el tud érni, vagy sírásba kezd.

Már 4 kezelésen voltunk, de úgy tűnik, hogy kislányom nem akarja a mozgásformákat elsajátítani, pedig a szakember szerint is készen állna rá. Amint itthon elkezdem a kúszást gyakoroltatni, ugyanúgy sír, mint a tornán. Ha felültetem, vagy az ölembe veszem, nincs semmi gond, megnyugszik. Mit tegyek vele? Lehet, hogy ő még nem akar mozogni, ezért nem érdeklik a helyváltoztatások? Jó kedvű, ügyes baba, de amint elkezdem vele a tornát, sír, az ujját kezdi szopni, és nem hajlandó a feladatokra.
Várom tanácsod! Üdv. JUDIT
2012.11.22 22:42:06

Kedves Judit! Kislánya az izomtónuseloszlási zavar tüneteit mutatja. Amint egy gyermek elkezd gurulva közlekedni, eléri a játékait. Ebből a mozgásformából nehéz aztán kimozdítani. Rendszeres mozgásfejlesztés mellett sem szokott ez gyorsan menni. Sajnos az is sokszor probléma, hogy a gyermekek ebben a korban sírnak tornáztatás közben. Nem biztos, hogy az édesanya feladata kell legyen ilyen esetben egy nehéz feladat kivitelezése. Én általában vesztibuláris rendszert érintő, izgalmas feladatokat szoktam otthonra adni kiegészítésképpen. Szívesen látjuk személyesen a Fejlesztőházban! Bősenbacher Tímea
Ági
2012.10.11 11:53:44
Kedves Tímea!
Végső elkeseredésemben próbálnék valamilyen tanácsot kérni kisfiam állapotára, esetlegesen plusz ötlet, -javaslat végett, még hova kihez tudnék/-nánk fordulni... Rövid élettörténetünk: várandósságom nem volt zavartalan GDM-mel szövődött (melyet tartani tudtam) ill. 8-12. pecsételős vérzésem volt szintén kezelve lett: Duphaston majd Dicynone-val került kezelésre, hemoglobinom folyamatosan határérték alatt volt /Neo-Ferro-Folgamma/, pajzsmirigyem alulműködött /Letrox 25ug értékem: 10,94 és 12-től normális/37. hétre spontán burokrepedés után, tiszta magzatvízből, oxytocin, sorbitum - segítségével „fájásgyengeség és acut intrapartum magzati distress miatt” /szíve nagyon lelassult/ császármetszéssel, 2710 gramm, 49 cm, Apgar:9/10-vel érkezett közénk. Sajnos az elején nagyon has fájós, refluxos volt kisfiam, melyet gastroentrerologius segítségével sikeresen kezeltük. Három hónapos korában feltűnt nagyon sokszor már-már folyamatosan kint van nyelvecskéje ezért fejl.neurológushoz fordultunk/ már nem egy és kettőhöz… / . Megnyugtattak aggodalomra semmi ok, majd elhagyja (mai napig is csinálja 11 hónaposan), ugyanekkor még az is feltűnt lógatja buksiját, gerincét nehezen tartja meg, ekkor megállapították mérs.nyaki hypotonia. Természetesen kaptunk otthon végezendő gyakorlatokat, folyamatos kontrollra járunk, jelenlegi diagnózis: veleszületett csökkent izomtónus, hypotonia. Természetesen láttam, hogy az itthon végzett munkánk kevésbé eredményesek, kisfiamnak ennél sokkal több kell, így tovább kutattam. Sikerült a háziorvosunkkal együtt konzultálni és megegyezni, hogy kisfiamat tovább kellne vizsgálni így kerültünk egy hétre fejl. neur.osztályra. Eredményeink: video-EEG rendben, látás-hallás:rendben, TSH, T4:rendben, pszichomotoros teljesítménye: lemaradás észlelhető, figyelemzavarral és sztereotípiával, anyagcsere vizsgálat rendben!!! Szervileg minden rendben van nála!!! Otthon végezendő tornai gyakorlatok megtanulásával kerültünk ki a kórházból. Közben április óta DSGM-re is járunk heti egyszer! Pető-Intézetbe is elvittem, hátha ott valami javaslatuk: „konduktív fejlesztés javasolt kezdő vagy haladó csoportban, amennyiben meg tudják oldani a bejárást térítéses formában”…sajnos ez mind önköltséges hiszen én mint édesanya taposom az utunkat, hogy ezt a mozgásbeli elmaradást minél hamarabb behozzuk. Sajnos nem tehetem meg, hogy oda folyamatosan járjunk (egyedül nevelem kisfiamat), vidékiek vagyunk - ez még nem is lenne ok!!! Nagyon sokáig feszes ,- merev volt (ez a merevség még jelentkezik de a DSGM-nek köszönhetően javulási tender mutatkozik/ sokáig volt ökölben a keze, azt veszem észre az egyik keze még mindig /véleményem szerint az az oldala a gyengébb/. Említettem 11 hónapos és még csak forog /7 hónaposan forgott mind a két irányba/, ill a tengelye körül pörög, lábával ami merőleges helyzetben van pl.: szekrénysor, ágy, már letettem neki a pelenkázót hogy az mintás, -színes…erőteljesen rugdalja, nem tud felülni, sem kúszni, mászni szóval semmit sajnos (javasolták legyen a földön kezdettől fogva egész nap kint van és csak forog / amint hasra teszem és így próbálunk játszani azonnal átfordul)!!! Látom a kis lábán csinálná de egyszerűen nem tudja, csak kis időre az én segítségemmel megtartani a felső testét!!! Most voltunk kórházban kontrollon, mivel semmilyen javulás nem észlelehető ezért kaptunk egy beutalót genetikai vizsgálatra, kinézetre semmi rendellenesség!!! Félek hiszen ha már mozgásilag ennyire le van maradva akkor szellemileg is egyértelműen!!! ezáltal később kezdett el gagyogni, játékok nem érdekelték, későn kezdte el a kezébe venni, egyikből a másikba rakni, azokat ütögetni, pedig nagyon barátságos, jókedélyű, mosolygós baba!!! Az idő halad és nagyon szeretnék rajta segíteni, de egyszerűen már nem tudom, hogy hova, kihez…már már azon gondolkodtam ideggyógyászhoz kéne elmennünk!!! Azt látom segítségre van szüksége, de én már számára nagyon kevés vagyok!!! Számomra még az elkeserítő, hogy pontosan még mindig nem tudunk semmit mi lehet ennek a rendellenességet az oka…
Köszönöm hogy meghallgatott esetlegesen szívesen várom észrevételét, javaslatát! Üdvözlettel: Ági


2012.10.24 18:37:16

Kedves Ágnes! Látatlanban nagyon nehéz bármit is javasolni, de a DSGM terápián kívül nagyon sok jó terápiából választhat az ember. Természetesen egy mozgáselmaradás esetén nem egy terápia fogja meghozni az optimális fejlődést, hiszen egy manuális terápia az izomzat felől éri el az idegrendszert, a szenzomotoros fejlesztések pedig az egyensúlyszerv felől. FejlesztőHázunk azért jött létre, hogy segítsen eligazodni a sokszínű fejlesztések között és megtalálni gyermeke számára a legmegfelelőbbet. Ha megtehetik, hogy felutaznak Budapestre, akkor szívesen segítünk egy vizsgálat után továbblépni. Üdvözlettel: Bősenbacher Tímea
Kati
2012.10.02 22:23:25
Érdeklődni szeretnék,hogy a kislányom befelé forduló lábfejekkel született,masszirozással sokat javult,de még nem az igazi.Most 6 hónapos.A hónap végén megyünk az ortopédiára kontrollra.Azt szeretném kérdezni volna e lehetőség a lábtartás javitására,ha igen mikor?
2012.10.03 16:51:34

Kedves Érdeklődő! A lábfejtartási problémák korrekciójára Pfaffenrot manuális terápiát és aktív tornát szoktunk ajánlani a Házban. Javaslom, hogy várják meg az ortopédiai kontrollt, mert bizonyos esetekben ezek a terápiák sem nyújtanak megoldást. Emailben bármikor elérnek ha szükséges: fejlesztohaz@fejlesztohaz.hu Bősenbacher Tímea
Martina (Csabika anyukája)
2012.09.19 23:07:39
Kedves Timi,Anikó és Melina!!
Nagyon Nagyon szeretnénk Nektek megköszönni az elmúlt éveket.Nagyon sokat segítettetek,de ez nem lehet eléggé megköszönni.Csak jót tudunk Rólatok mondani,nagyon szerettünk Titeket és a Fejlesztőházat is.Annyira kedvesek vagytok,hogy az órákon kívülis segítettek,segítettetek.
Köszönjük.
Csabika,Martina és Csabi
2012.10.03 16:48:04

Kedves Martina! Mindenkinek a nevében írom: Örülünk, hogy ilyen sokáig kitartottatok a FejlesztőHáz terápiái és pedagógusai mellett. Nagyon szeretjük Csabikát és minden jót kívánunk Neketek a jövőben! Néha írjátok meg, hogy Csabi merre jár a "nagyvilágban"! Timi és a csapat