Cumi vagy nem cumi?

 

Az örök kérdés sokszor felmerül a szülők fejében. Vajon árt-e a baba fogainak? Problémát okozhat-e a hosszú távú használata? Íme néhány pro és kontra, ami segít tájékozódni a témakörben az aggódó szülőknek.

 

Miért jó a cumi?

Minden kisbaba igénye, hogy cumizással, ujjszopással megnyugtassa magát, hiszen ebben az életkorban a szájjal végzett cselekvések jelentik az öröm és kielégülés legfontosabb forrását. Ösztönösen szopizni szeretnének, ha diszkomfortot éreznek – ha fáj a hasuk, vagy fáradtak, vagy akár amikor az éppen kibújni készülő fogacskák okozzák a mindennapos nyugtalanságot. A cumi segít az álomba ringatásban, vagy a baba figyelmének elterelésében, ha éppen nagy szükség van rá. Mindezek a jótékony hatások akkor érvényesülnek, ha mértékkel használjuk.

 

Mik az ellenérvek?

Ha a gyermek szájába túl gyakran kerül a cumi, bizony nehezebben fogja megtanulni azt, hogy a szorongató, nehéz helyzetekben milyen egyéb stratégiát alkalmazhat önmaga megnyugtatására. Járulékos probléma lehet továbbá, hogy a fogazat állását (akár a maradandó fogakét!), a szájpadlás boltozatának formáját, a nyelvizomzat fejlődését is befolyásolja. Ez beszédhibákhoz, harapási rendellenességekhez, nyelvlökéses nyeléshez vezethet amellett, hogy az arc harmonikus megjelenése is megváltozhat. Számtalan óvodás-iskolás gyermek jár logopédiai fejlesztésre a felsorolt tünetek miatt. És mivel az alapellátás keretén belül sokszor nincs rá mód, hogy a beszédhangzók torzítása, a helytelen nyelés miatt a gyermek óvodai/iskolai foglalkozásokra járjon, olykor alternatív megoldásokban kell gondolkoznunk.  

 

Természetesen ezen felül is sok szempont van még, amik fontosak lehetnek a döntés meghozatalában. A cumiról, ujjszopásról való leszoktatáshoz pedig számtalan stratégiáról lehet hallani – mindenki maga döntheti el, hogy melyik technika számára a legkézenfekvőbb. Érdemes azonban az erőszakos, drasztikus módszerek helyett a következetes, rugalmas megoldásokat választani.

Írta: Berta Zsófia- logopédus