Mozgásszegény életmód, avagy a lúdtalp kialakulása

A mai rohanó világban nem sok embernek jut ideje megfelelő mennyiségi és minőségi mozgás kivitelezésére, s ezért a lehető leghamarabb kell elkezdeni a gyermek mozgásfejlesztését és mozgáskultúrájának a kialakítását, hogy a későbbi élete során ne a mozgásszegény életmódot részesítse előnybe. Elterjedt tévhit, hogy a lúdtalp csak kisgyermekkorban alakulhat ki, s a későbbiekben nem jelent veszélyforrást. Ezzel ellentétben fiatal felnőttkorban is megjelenhet, s ennek egyik fő oka lehet a mozgásszegény életmód.

Milyen elváltozást jelent a lúdtalp?

A láb boltozati szerkezete 1-2 éves korban alakul ki a megfelelő terhelés következtében. A boltozat a láb csontos alapját képezi. A lúdtalp a láb boltozati szerkezetének a statikai lábelváltozását jelenti. Akkor beszélhetünk erről, ha a csontok átrendeződnek, a szalagok túlnyúlnak, az izmok tapadási pontjai nem megfelelő helyre kerülnek, s ez által az izmok húzó iránya is megváltozik, amely erősíti a rossz lábszerkezetet. Az elváltozás során a láb boltozati szerkezetét összetartó elemek nem képesek ellensúlyozni a lábra ható nyomóerőket, így a terhelés és a terhelhetőség közötti egyensúly felbomlik, vagyis járás során nem megfelelő terhelés jön létre.                  

 

Mitől alakul ki a lúdtalp?

Már az első lépésektől kezdve oda kell figyelni a láb megfelelő igénybevételére, vagyis a helyes terhelésre, amely során a láb izmai folyamatosan erősödnek így biztosítják a láb boltozati szerkezetének optimális fejlődését. A lúdtalp kialakulását leggyakrabban (az esetek 95%-ban) a csökkentett vagyis laza (hypotón) izomtónus okozza. Emellett figyelembe kell vennünk a különböző életkorok más-más problémáit, ami miatt elmaradhat a lábboltozati szerkezet ideális fejlődése:

·         Kisgyermekkor: a mezítlábas járás hiánya, állandó sima talajjal való érintkezés, laza izom- és szalagrendszer, különböző szenzoros ingerek hiánya, állás és járás túlterhelése, nem megfelelő cipő viselése

·         Óvodáskor, kisiskoláskor kezdete: túlterhelés miatt az izomzat kifárad és nem képes megtartani a boltozat optimális szerkezetét, hirtelen növekedés

·         Pubertáskor: hirtelen növekedés, nem megfelelő cipő viselése.

·         Fiatal felnőttkor: mozgásszegény életmód, állandó és a nem megfelelő cipő viselése

Fontos tudni, hogy a veszélyeztett kor 1-6 éves korig tart, de később is oda kell figyelnünk a helyes terhelésre, mivel a csont- és izom fejlődés nem áll meg 18 éves korunkban, hanem eltarthat akár 20-25 éves korunkig is, ezért utólag is lehetnek lábboltozati és gerinc problémáink.

Tüneteit ismerd fel, következményeit ismerd meg!

Ortopédiai kontroll segítségével és odafigyeléssel a lúdtalp könnyen felismerhető. Elsődleges tüneti jelei, hogy a láb boltozata süllyedt, ezért a boka bedől és a belső bokacsont alacsonyabban áll, emellett a láb kifelé vagy befelé fordul, s ezek antalgiás (csámpás) járáshoz vezetnek. A rossz járásmód elsajátítása és használatának a következményeként alakul ki:

·         Térdkompenzáció következtében kialakuló X láb.

·         Medenceszög kibillenése, amelynél csípő flexió jön létre és ez lumbalis lordozishoz vezet.

·         Izom rövidülések és túlnyújtások jönnek létre a boltozat tartási rendellenesége miatt, ezért hátgerinc ferdülés alakulhat ki.

·         Harántboltozat eltűnése miatt bütyök kialakulása.

·         Fájdalommal járó ízületi kopások.

·         Lábszár- és derékfájdalmak.

·         Csökkentett állóképesség és fáradékonyság.

 

Megelőzés érdekében!

Ma már otthoni környezetben is sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Figyeljünk oda, hogy a lehető legtöbbet járjon mezítláb a gyermek, de nagyon fontos, hogy ne csak a sima talajon, hanem kint a homokban, kavicsokon és mindenféle egyenetlen talajon, ami erősíti a láb boltozati izmait. A lakásban a szoba berendezése is sokat segíthet ez ügyben: pl. szerezzünk be különböző felületű (érdes, hullámos, műfüves…stb.) kisebb méretű szőnyegeket. Készítsünk játékos feladatokat: különböző méretű edényekbe tegyünk különböző magokat, lencsét, babot vagy gyöngyöt és engedjük gyermekünket, hogy sétáljon az edényekben. Néha kérjük meg gyermekünket, hogy lábujjaival vegyen fel apróbb tárgyakat a földről és adja oda anyának vagy apának. És a legfontosabb a megfelelő cipő megvétele, és az egyensúlyt megtalálása a cipő viselése és a mezítlábas járás között.

 

 

Kezelési lehetőségei

A gyógytorna megkezdése előtt részt kell venni, egy ún. első vizsgálaton, ahol a Fejlesztőház szakembere eldönti, hogy milyen mértékű a láb statikai elváltozása. Ha az elváltozás nagymértékű, akkor szükséges az ortopédiai kontroll vizsgálaton készült leletek elküldése. A vizsgálati eredmények alapján beszéljük meg a kezelési lehetőségeket.

Kialakult lúdtalp esetén ajánlott a rendszeres egyéni gyógytorna vagy a Tartásjavító és lúdtalp problémákra kialakított csoportos tornánk, ahol a gyermekek lábboltozat-, hát-, vállövi izomerősítő feladatokat oldanak meg játékosan különböző eszközök segítségével. A gyógytorna által nemcsak a következményeket kerülhetjük el, hanem javíthatjuk a láb boltozati szerkezetét is.

Kiegészítő terápiaként a Kinesiology-tape technikát ajánljuk, amely segíti az izmok helyes tapadási pontjainak a megtartását, s ezáltal korrigálja a láb boltozati szerkezetét. Kinesiology-tape-t sok esetben használjuk a következmények csökkentésére is pl. X-láb esetében. Fontos, hogy a Kinesiology-tape és a gyógytorna kiegészítsék egymást, mert így érhetjük el a megfelelő fejlődési irányt.

 

Biztassuk gyermekeinket a mozgásban gazdag életmódra, hogy könnyebben megelőzzék a későbbiekben kialakulható lábboltozati és/vagy gerincproblémákat!


Csicsai Eszter, konduktor
Fejlesztőház