Etetési - és evészavarok vizsgálata
ONLINE bejelentkezés kattintással
Etetési-, vagy evészavarról akkor beszélhetünk, ha a gyermek által elfogyasztott ételek mennyiségében, minőségében és változatosságában, az evés technikájában, illetve az étkezési helyzetekben tanúsított - életkorához viszonyítottan - viselkedésében eltérés tapasztalható. Az evészavarok nem önmagukban fennálló problémák, a tünetek háttérében álló okokat nagyvonalakban három csoportba osztályozhatjuk; organikus, pszichés és szenzoros eredetű evészavarok. Ezen okok feltárására és a megfelelő probléma megoldására irányuló kezelés és terápia javaslatainak megtételére hivatott a vizsgálat, mely általában három részből áll: elbeszélgetés a szülővel, anamnézis (terhesség lefolyása, szülés, szoptatás folyamata stb.); étkezési helyzet megfigyelése; gyermek megfigyelése, vizsgálata.
Fontos minden esetben az orvossal való konzultáció, hiszen az étkezés minőségi, mennyiségi eltéréseinek háttérben húzódó organikus okokat, illetve ezek következményeit csak a megfelelő orvos (neurológus, gasztroenterológus, belgyógyász stb.) állapíthatja meg!
Érdemes ezen a vizsgálaton részt venni, ha:
- a gyermek túlzottan válogat, bizonyos tulajdonságok alapján utasít el ételeket;
- gyakori a félrenyelés, köhögés, öklendezés, hányás, légúti megbetegedések;
- a gyermek az étkezési helyzeteket elutasítja, szorong, ellenálló;
- életkorának nem megfelelő ételeket, vagy nem megfelelő mennyiséget fogyaszt;
- viselkedése, preferenciája eltér az általa látott mintáktól, ételektől, életkorától;
- hosszúra nyúlnak az étkezések (40 perc);
- ha az etető fél (szülő) szorong, kellemetlenül éli meg az etetést, fél a következő étkezéstől;
- a szülő nem elégedett a gyermek által elfogyasztott mennyiséggel, változatossággal.