A dyslexia prevenció jelentősége óvodáskorban és lehetősége a FejlesztőHázban

A cikkből megtudhatja az olvasó, hogy miből láthatja egy szülő, hogy gyermeke a dyslexia veszélyeztetettek körébe tartozik, miként méri ezt fel a szakember és hogyan foglalkozunk a FejlesztőHázban a megelőzéssel, korrekcióval.

Ayres terápia/szenzoros integrációs terápia

A terápia elmélete, gyakorlata kerül röviden bemutatásra az alábbi cikkben. Megismerhetik továbbá, hogy kiknek ajánljuk a szenzoros integrációs terápiát és milyen területeken várhatnak tőle javulást a gyermekek mindennapjaiban.

Mikortól és milyen cipőt hordjon a gyermek?

Nem kell megijedni, ha a gyermek a felállás, járás megindulásakor kissé csámpás. Minden egészséges gyermek úgy áll fel, hogy sarka kissé befelé dől és a boka belső része még lejjebb van. Ilyenkor sok szülő hiszi azt, hogy gyermeke lúdtalpas, pedig nem erről van szó. Ez a fejlődés egyik fázisa, melyben nincs szükség kezelésre. Legtöbbször ez egy teljesen természetes folyamat, hiszen a terhelés megindulásával kezd el kialakulni az egyensúly megtartásához szükséges izomzat.

Járás és a bébikomp

Gyermekünk fejlődésének egyik legfontosabb mérföldköve a járás. Gondoljuk át, hogy mire is jó a bébikomp és szükséges e más járássegítő eszköz az önálló járáshoz.

Gyakori kérdések a mozgásfejlődés témakörében

Ültetés, ferdenyak, izomgyengeség. Mi a következménye, ha felültetjük a babát, mielőtt erre önállóan képes lenne? Mit jelent a hipotónia és mi az oka? Mi a teendő, ha a baba csak az egyik irányba fordul? A leggyakoribb témák, melyekkel a fórumokon hozzám fordulnak az anyukák.

Iskolaérettség

Az iskolaérettségnél nem csak biológiai, de pszichológiai és szociális érettséget is figyelembe kell venni. Cikkünk leírja, hogy mik is ezek a jellemzők, mi lehet az éretlenség oka és ,hogy hogyan zajlik a hivatalos iskolaérettségi vizsgálat.

Ayres terápia bemutatása

Cikkünk az Ayres terápa legfontosabb ismertetőjegyeit, elveit mutatja be. Leírásában megtaláljuk azt is, hogy kiknek és milyen probléma esetén javasolt.

Torna koraszülött babáknak

Akár már az inkubátorban elvégezhetik az anyukák ezt a tornát a babával, melyet gyógytornász állított össze.

Beszélj úgy, hogy érdekelje... Hallgasd úgy, hogy elmesélje

Biztosan sokan vannak, akiknek ismerős ez a jelmondat. Adele Faber és Elaine Mazlish könyve, mely szülőknek ad gyakorlati tanácsokat gyermekük neveléséhez.

Kisgyermekünk fejlődése IV. (10-12. hónap)

Negyedik cikkemben folytatom a kisgyermek fejlődéi mozzanatainak rövid leírását, kiemelem a legfontosabbakat és, hogy mi az amire a szülőknek ebben a korban mindenképpen oda kell figyelnie.